Vecka 17

Jag: För många börjar magen synas ordentligt nu. Men det är väldigt individuellt och om din mage inte syns så ska du inte oroa dig - den kommer. (Jag oroar mig inte. Men det blir skönt när den kommer, så jag slipper sälformen. Förhoppningsvis.)

Kotten: Kotten är ca 17 cm långt och väger ca. 135 gram. Huvudet är cirka 4 cm i diameter, medan fötterna är cirka 2 cm långa. Det bildas ett värmereglerande fettlager på ytan av fostret som kallas vernix. (www.niomanader.se)

Jag: Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att kotten samlar på sig fett. (Aha. Det är därför jag äter i tid och otid. Och äter lite till när jag inte är mätt. Och tar en fika då och då. Kotten behöver fett, bra att veta!)

Kotten: Skelettet är synligt på röntgenbilder. Det bildas nu ett värmereglerande fettlager på ytan av kroppen. Underhudsfett bildas och det hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen efter födseln. Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen. (www.familjeliv.se)