Tio miljoner kronor eller listeria?

Reglerna kring vad man får äta när man är gravid är många. Det är, som någon sade, lättare att komma ihåg vad man "får" äta, än vad man ska undvika. Listan på förbjuden mat är kilometerlång. Några exempel.


  • Opastöriserad ost - då får man listeria och då dör barnet.

  • Rökt fårfiol - där ingår hemska läbbiga bakterier och då dör barnet.

  • Insjöfisk - full med tungmetaller och då dör barnet.

  • Sushi - listeria där också. En tjej som är med på samma mailinglista som jag hade en kompis kompis som fick det - på en jättekänd och jättebra krog - och jävlar, vad nära det var att barnet dog!

Och så vidare.

Så tänker man, som en rationellt tänkande, någorlunda klok människa "Hur stor är risken, egentligen?". Risken för listeria är extremt, extremt liten. Ett fall sedan 1977, läste jag någonstans. Ett fall. På nästan trettio år. Ett dött barn. Det kan helt enkelt inte vara farligt. Risken är i stort sett obefintlig.

Men när jag sitter där, med en pepparkaka med lite mumsig stilton på, och ska stoppa in det i munnen. Då går det inte. Det är helt omöjligt. Tänk om... Nä, då avstår jag hellre. Trots att jag vet hur liten risken är.

Jag tror det är samma hjärnvindlingar som är igång som när jag köper en trisslott. Plötsligt händer det.