Vecka 22

Kotten är nu cirka 26 cm och väger cirka 450 gram och lägger nu på mer än 70 g i veckan. Kotten har fått sitt eget möster av sömn och vakenhet och det är drömsömnen (REM) som dominerar. Jämför inte din bebis rörelser eller aktivitet med andras bebisar. Redan nu är kotten unik och har en egen personlighet. (www.niomanader.se)

Jag: Vissa MVC håller ett sk. informationsmöte för gravida runt den här tidpunkten. En dietist brukar gå igenom vad man bör äta och vad man ska undvika, men man brukar få en broschyr hemskickad redan i början av graviditeten så att man inte äter något skadligt. Arbetsterapeut och sjukgymnast brukar också vara med på mötet och informera om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Man kan t.ex få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Kotten: Från och med den 22:a veckan kallas det lilla livet "barn" istället för "foster". (Kotten heter fortfarande kotten.) Runt denna tidpunkt börjar kotten ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Kotten dricker och kissar som en del av fostervattnets rening. (www.familjeliv.se)