Vecka 23

Jag: Kanske börjar du känna av sammandragningar, även kallade förvärkar, då livmodern drar sig samman och blir hård? (nope) Det är din livmoder som arbetar och förbereder sig inför förlossningen. Normalt varar sammandragningarna bara i en eller ett par minuter och kan kännas obehagliga. Om dom gör ont eller smärtar så ska du prata med din barnmorska. Om du inte har upplevt sammandragningar ännu så ska du inte oroa dig. För de flesta kommer dom inte förrän senare i graviditeten, runt vecka 30 och för en del kommer dom aldrig. Igen, inget är rätt eller fel.

Kotten: Kotten mäter cirka 27 cm och väger upp emot 500 gram. Kotten kan nu få hicka i livmodern och med lite tur kan jag känna igen detta som ett rytmiskt dunk (jag har inte tur), som kan hålla på en god stund. Ett nyfött barn hickar också ofta. (www.niomanader.se)

Jag: Man kan känna hur kotten rör och vänder på sig genom magen. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger, kanske genom att man känner något ganska kantigt som t.ex kan vara ett skulderblad. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket.

Kotten: Kotten reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Kotten ligger ofta och suger på tummen. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Kotten hickar väldigt mycket när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk. (www.familjeliv.se)