Vecka 29

Jag: Kotten kan känna av hur jag mår, tex om jag är stressad. Det kan därför vara bra att varva ner om det är stressigt. Träna gärna avslappning varje dag och lyssna på kroppens signaler.
Kotten: Kotten mäter nu cirka 35 cm och väger mellan 1 kg och 1250 gram. Huvudet ser inte längre så stort ut i förhållande till kroppen. (www.niomanader.se)

Jag: Under den sista trimestern blir min kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.

Kotten: Alla sinnen är nu utvecklade. Kottens pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Kotten kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, kotten lär sig att känna igen min röst och andra personer som jag umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar. (www.familjeliv.se)