Vecka 30

Jag: Många kvinnor upplever nu att vrister och ben svullnar. För att motverka detta bör man dricka mycket vatten, helst kallt. Stödstrumpor som finns att köpa på Apoteket är också att rekommendera.

Kotten: Det börjar bli trångt i magen men än så länge kan kotten slå kullerbyttor (och det gör den, vill jag lova!). Huvudet är nästan 8 cm i diameter och fötterna nästan 6 cm långa. På pojkar har testiklarna oftast vandrat ner i ljumsken vid den här tiden. Slutligen kan kotten kontrollera sin kroppstemperatur. Kotten väger ca 1300 gram och är ungefär 37 cm lång. (www.niomanader.se)

Jag: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.

Kotten: Kotten vaggas till sömns av mina rörelser och vaknar ofta när jag lägger mig. Den dygnsrytm som den har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Kotten hör många ljud inifrån min kropp, bl.a ljud från mitt hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en krafigt trafikerad gata. Nu ska kotten få mer hull och gå upp i vikt, men längden kommer endast öka marginellt. (www.familjeliv.se)