Vecka 33

Jag: En del kvinnor fär värk i slidan vilket kan vara åderbråck. Fyll en plastpåse med lite is och lägg den i trosorna och vila en stund. (det har inte jag, tack och lov...)

Kotten: Många kottar lägger sig nu med huvudet nedåt. Om kotten inte har gjort så – ingen fara. Kottar testar olika lägen och kan ligga rätt ena veckan för att nästa ligga på annat sätt. Kotten måste inte ligga rätt förrän runt vecka 36-37. Kotten väger nu ungefär mellan 1,7 kg och 2 kg och är ca 42 cm lång. (ww.niomanader.se)

Jag: De sista två månaderna besöker du vanligtvis MVC varannan vecka, där mäter man bland annat barnets tillväxttakt. Vid den här tidpunkten är normalkurvan för symfys-fundusmåttet runt 31, men det är främst sin egen kurva man ska gå efter.

Kotten: Det finns inte längre så mycket utrymme för kotten att vända sig i livmodern, kotten ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att kottar vänder sig med huvudet neråt. 3-4% förblir kvar i sätesställning. (www.familjeliv.se)