Filt eller täcke...? Täcke eller filt...?

Jag fick en plötslig insikt på IKEA i lördags. Vi stod och tittade på babyfiltar och täcken. Och alla andra tusen miljarders pryttlar man måste ha när man får barn.

Och insåg skrämmande klart varför småbarnsföräldrar köper så idiotiskt mycket grejor till sina (ofta inte ens födda) barn.

För hur fasen vet man om filten eller täcket är bäst för barnet? Är filten för kall, täcket för tungt? Filten för kort, täcket för brett? Ska barnet ha bodysar med fötter eller utan fötter? Funkar det att ha torra tvättlappar eller ska vi köpa några fuktade, för säkerhets skull? Räcker det verkligen med tre-fyra bodysar eller ska vi inte köpa några till, om vi får ett kolikbarn som kräks hela tiden och vi har ju ingen tvättmaskin?

Och så vidare i all oändlighet. Det är inte lätt att intala sig själv, där man står i barnpryttlarnas Mecka, att barnet klarar sig finfint på toapapper, blöjor som går att köpa på Konsum och lite kläder. Och i värsta fall en systempåse och ett par vanliga frottéhanddukar.

Skuldkänslorna och otillräcklighetskänslorna sätter igång direkt - tänk om jag gör fel! Tänk om mitt barn kommer att lida hela livet av att det fick en filt, och inte ett täcke, som ju är det perfekta för små barn! Eller tvärtom...

Jag flydde. Det var enklare att köpa porslin och rullgardiner. Christian fick handla allt det där som behövdes till kotten. Det gör han så gärna, och så bra.