Vecka 40

Jag: Grattis – nu är du nästan framme. Livmodern, och därmed magen, har säkert sjunkit och de flesta kottar är vid det här laget fixerade. Livmoderhalsen mognar och utplånas. Kanske känner du av förvärkarna oftare, kanske inte. Det finns kvinnor som aldrig känner av förvärkarna. Rörelserna minskar pga platsbrist, men du ska fortfarande känna av din bebis. Ring till förlossningen om du undrar över något. Många kvinnor har nu tröttnat innerligt på att vara gravida och vill ha tillbaka sina kroppar. Andra är rädda för att byta den trygga invanda graviditeten mot det okända föräldraskapet. Känslorna kan vara ett virrvarr just nu och det kan kännas både jobbigt och underbart på samma gång. Istället för att sitta hemma och vänta (för väntan kan bli lång) så passa på att göra saker som ni inte kommer kunna göra på ett tag sedan. Läs en bra bok, kolla på videofilmer, pyssla lite, gå på bio eller ut på restaurang om ni orkar.

Kotten: Kotten väntar nu bara på att förlossningen ska sätta igång. Kottens bröstkorg blir nu mer framträdande, den samlar på sig mer fett och extremiteterna blir starka. Kotten väger nu mellan 3,3 och 3,7 kg och är ungefär 49-54 cm långt. Snart är det dags. (www.niomanader.se)

Jag: Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Vad som egentligen startar en förlossning är fortfarande ett mysterium, vissa tror att det är barnet som bestämmer när det är dags att komma ut.
Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen. Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills kotten är född. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att kotten är stressad eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka den.

Kotten: Barnet är redo att möta omvärlden, 92% av alla barn föds mellan vecka 38-42. (www.familjeliv.se)